روایت غدیر و نقل آن مورد توجه نویسندگان شیعه و اهلسنت است. خوارزمی از نویسندگان اهلسنت در کتاب مناقب امیرالمؤمنین به روایات غدیر اشاره دارد. مطرح کردن روایت غدیر و روایات حب و بغض در جایگاههای خاص خود بیانگر تفاوت مفهومی بین واژه ولی و حب از نظر نویسنده است. اگر ایندو واژه یکمفهوم داشتند، بایسته بود هردو دسته روایات را در یکبحث مطرح میکرد. اعتماد خوارزمی به صحت روایات سبب شده است تا در مقدمه بحث، مضمون روایات را به زبان خود برای تمجید از حضرت علی (ع) ذکر کند. پژوهش حاضر بهروش تحلیلی- تاریخی و بهشیوه بررسی سندی- محتوایی با هدف تحلیل روایت غدیر در کتاب مناقب خوارزمی انجام شد. بدینمنظور منابع روایی، مناقبنگاری، فتوحنگاری و رجالی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان بررسی روایات غدیر در کتاب مناقب خوارزمی نشان داد که خوارزمی به صحت صدور روایت غدیر اعتماد داشته است و در ساختار کتاب او جایگاه روایات غدیر و مفهوم واژه ولی با مفهوم و جایگاه واژه حب تفاوت دارد. واکاوی محتوایی روایت و تطبیق روایات غدیر با روایاتی که واژه حب در آنها بهکار رفته است تفاوت مفهومی ایندو واژه را نشان میدهد.
ابنحنبل، احمدبن محمد (1416هـ.ق). مسند. قم: مؤسسه الرساله.
ابنداود حلی، شیخ تقى الدین حسنبن على (1342هـ.ق). الرجال. تهران: دانشگاه تهران.
ابنسعد، محمدبن سعد (1410هـ.ق). الطبقات الکبرى. بیروت: دارالکتب العلمیه.
ابنشهرآشوب، محمدبن على (1380). معالم العلماء فی فهرست کتب الشیعه و اسماء المصنفین منهم قدیما و حدیثا (تتمه کتاب الفهرست للشیخ ابی جعفر الطوسی). نجف: المطبعه الحیدریه.
ابنعساکر (1415هـ.ق). تاریخ مدینه دمشق. بیروت: دارالفکر.
مدنى، علیخانبن احمد (1983). الدرجات الرفیعه فى طبقات الشیعه. بیروت: مؤسسه الوفاء.
مستوفی هروی، محمدبن احمد (1372). ترجمه الفتوح. محقق: طباطبایی، غلامرضا. تهران: انتشارات و آموزش انقلاب اسلامی.
منتجبالدین، علىبن عبیدالله (1366). الفهرست. قم: کتابخانه عمومى حضرت آیتالله العظمى مرعشى نجفى.
مؤسسه امام صادق (ع)، گروه علمى (1418هـ.ق). موسوعه طبقات الفقها. قم: مؤسسه الامام الصادق (ع).
مؤلف مجهول (قرن سوم هجری) (بیتا). اخبار الدوله العباسیه و فیه اخبار العباس وولده. محقق: دکتر عبد العزیز الدوری دکتر عبدالجبار المطلبی. بیروت: دارالطلیعه للطباعه و النشر.
نجاشى، احمدبن على (1365). رجال النجاشی. قم: مؤسسه النشر الاسلامی.
نسائی، احمدبن علی (1411هـ.ق). السنن الکبری. بیروت: دارالکتب العلمیه.
نمازی شاهرودی، علی (1414هـ.ق). مستدرکات علم رجال الحدیث. تهران: بینا.